You are from: United States, Go to our American website. Close


Etsi blogista kategorian mukaan

Instagram

  Kommentit

Kilpikonnan poikasen rohkea matka mereen

Marraskuu 20. 2014Luonto & Ympäristö, Latinalainen Amerikka, Villieläimet


Kilpikonnanpoikanen kiirehtii hiekkarannan ylitse mereen Meksikossa

Kilpikonnanpoikanen suuntaa mereen

Merikilpikonnat kuuluvat maailman vanhimpiin asukkeihin; merikilpikonnien fossiileja on löydetty jopa 150 miljoonan vuoden takaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ne ovat onnistuneet selviämään siellä missä dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon 65 miljoonaa vuotta sitten. Kuitenkin tällä hetkellä kuusi seitsemästä merikilpikonnalajista on uhanalaisia, johtuen etupäässä ihmisen tuhoavasta vaikutuksesta.

Maailman seitsemän merikilpikonnalajia ovat liemikilpikonna, merinahkakilpikonna, valekarettikilpikonna, karettikilpikonna, bastardikilpikonna, etelänbastardikilpikonna ja litteäselkäkilpikonna. Näistä bastardikilpikonnaa pidetään yleisesti kaikkein uhanalaisimpana. Merikilpikonnien tarkkaa määrää on hyvin vaikeaa arvioida sillä uroskilpikonnat ja poikaset nousevat harvoin vedestä ja naaraskilpikonnatkin ainoastaan laskeakseen munansa rantahietikkoon.

Merikilpikonnapopulaatiot ovat uhanalaisia johtuen monista syistä; ne ovat usein kalastusverkkojen uhreja ja joskus niitä metsästetään tarkoituksella lihansa, kuorensa ja niistä saatavan öljyn takia. Myös merikilpikonnanmunat ovat joissain maailman keittiöissä erikoisherkkua, mikä aiheuttaa munien varastamista pesimäalueilta ihmisten ruokapöytiin. Merikilpikonnien ja munien salametsästyksen lisäksi ihmiset ovat aiheuttaneet myös kilpikonnien elinalueiden tuhoutumista ja saastuttamisellamme on ollut erittäin tuhoisia vaikutuksia niiden elinympäristölle.

Merikilpikonnien suojelemiseksi tehdään jatkuvasti työtä eristämällä pesimäalueita yleisöltä ja keräämällä munat talteen vapauttaen kuoriutuneet poikaset suoraan mereen.

Vapaaehtoiset merikilpikonnien suojeluhankkeessamme Meksikossa ovat vastuussa öisestä munien keruusta ja niiden uudelleen kaivamisesta määrätylle turva-alueelle nimeltään ’corral’. Kilpikonnien kuoriuduttua ne kerätään ja vapautetaan turvallisesti takaisin mereen. Tästä lähtien niiden on selvittävä omilla räpylöillään.

Tarina kilpikonnan poikasen matkasta mereen:

Väsynyt äitikilpikonna raahaa itsensä rannan yli Meksikossa etsien paikkaa, johon laskea arvokkaan lastinsa. Se on vieraillut tällä rannalla aikaisemmin munimassa ja vaisto ohjasi sen palaamaan. Se raahautui eteenpäin muutaman metrin ja tunnisti vanhan pesäpaikkansa ennen kuin aloitti kaivamisen.

Äitikilpikonna pesii Projects Abroadin merikilpikonnien suojeluhankkeessa Meksikossa

Äitikilpikonna munimassa

Se heitti sivuun pehmeän, irtohiekan ja kaivoi kuopan käyttäen räpylöitään ja kääntämällä ruumistaan. Sitten se alkoi työstää munaonkaloa käyttäen apuna takaräpylöitään. Onkalon valmistuttua se aloitti vaativan tehtävän laskemalla kaksi tai kolme munaa onkalon kerrallaan. Sinä yönä se muni 110 munaa, jonka jälkeen räpylöitään käyttämällä se peitti ne hiekalla, taputtaen pinnan kovaksi suojellakseen muniaan mahdollisilta saalistajilta. Työn valmistuttua se palasi hitaasti takaisin mereen lepäämään.

Viidenkymmenenyhdeksän päivän ajan sen pienet munat lepäsivät rauhassa pesässään, jossa hiekan lämpö edisti niiden kehittymistä. Hiekan kuumuus lisäsi myös naaraspuolisten poikasten määrää; jos olisi ollut viileämpää olisi hiekasta kuoriutunut enemmän urospoikasia.

Kilpikonnan poikasia Merikilpikonnien suojeluhankkeessa Meksikossa

Kilpikonnan poikasia keinotekoisessa pesässä

Viidentenäkymmenentenäyhdeksäntenä päivänä pieni kilpikonna alkoi vähitellen rikkoa munankuorta nokallaan, heikentäen sitä terävällä hampaallaan. Munasta päästyään se tunkeutui pesästä siskojensa ja veljiensä rinnalla, käyttäen sisäistä kompassiaan suunnaten itsensä kirkkainta horisonttia kohti ja löytääkseen tien mereen.

Kilpikonnan poikaset matkaavat hiekkarannan ylitse mereen Meksikossa

Kilpikonnan poikaset ryömivät kohti merta

Varikset ja lokit liitelivät rannan yllä helppoa lounasta etsien samaan aikaan kun ravut vilistivät hiekkaa pitkin herkullista kilpikonnapalkintoa himoiten. Useat pienistä merikilpikonnasisaruksista napattiin heti, mutta pieni sankarimme katsoi eteenpäin ja kipitti sydämensä kyllyydestä eloonjäämisvietin alkaessa vaikuttaa.

Viimein se sukelsi merenpinnan alle ja alkoi meloa. Jäätyään virran vietäväksi se ajelehti pelottomasti kohti uutta seikkailua. Vasta muutaman vuoden päästä se palaisi rannalle laskemaan omat munansa. Kuinka se tietää minne palata on aikamme suurimpia mysteereitä, mutta jotkut uskovat merikilpikonnien suunnistavan maan magneettikenttien kulman ja vahvuuden mukaan.

Vapaaehtoinen vapauttaa kilpikonnanpoikasia Merikilpikonnien suojeluhankkeessa Meksikossa

Vapaaehtoinen vapauttaa merikilpikonnanpoikasia

Jaa tämä artikkeli:

Älä unohda jakaa sanomaa ja kertoa meille ajatuksiasi Facebookissa ja Twitterissä!